Vi kan bedre med nogle dyr end andre

21 June 2022
Anders Lundtang Hansen

editorial

Hvis man ser på, hvad der er nogle af de mest velkendte kæledyrstyper i Danmark, så finder man katte, hunde med hundetegn og kaniner.

Man kan også finde sådan nogle typer som øgler og lignende, og der er ligefrem nogle, der vil mene, at edderkopper, slanger og rotter kan være gode kæledyr.

Sådan er man så forskellig med, hvad man ser som nuttet, men det er klart, at der er nogle dyr, der er lettere at tæmme end andre, da nogle bare bedre kan lide at være dem selv og ikke være underlagt andre.

Det har noget at gøre med, at nogle dyr arbejder bedre sammen med andre, og siden vi også er dyr, så kan vi fungere sammen med nogle arter, mens andre vil prøve at dræbe os eller spise os eller begge dele.

Sådan er naturens orden, og det kan ændre sig med tiden, men det kommer nok til at tage lang tid.

Dyr

Man skal ikke prøve at ændre dyrenes orden for meget

Vi er mennesker er dog nysgerrige og til tider dumdristige, og det har så også gjort, at vi har udviklet os meget, men mange menneskeliv er også gået tabt af den grund.

For et eksempel kan være sådan noget som løver, som vi gerne vil ud at se i deres naturlige habitat, men det er bare lidt langt væk og sådan set også lidt farligt at komme tæt på dem.

Så vi indfanger dem og sætter dem i zoologisk have, så vi kan betragte dem på afstand, mens de er i et slags fængsel.

Nogle gange kan man dog argumentere for, at løverne – som vi bruger som eksempel her – har det bedre i fangenskab, men der vil nok altid være argumentere for og imod.

I hvert fald kan langt de fleste blive enige om, at løver ikke er gode kæledyr.