Montering af en varmepumpe

09 June 2022
Lotte Hindsberg

editorial

Går du med planer om at udskifte din nuværende varmekilde til en billigere, kan du med fordel overveje en varmepumpe. En varmepumpe er typisk betalt efter 5-6 år, og med en levealder på op til 20 år er det som udgangspunkt en god investering. Du skal dog have en godt isoleret bolig, og er den ikke det, kan du med fordel starte der. Begge dele vil gøre din varmeregning mindre.

Samtidig er en varmepumpe mere miljøvenlig end mange andre opvarmningsformer. Det skyldes, at for hver kW den bruger, vil den producerer op til fem kW. Det er samtidig årsagen til, at den er langt billigere i drift. 

Varmepumpe

Kan du selv installere en varmepumpe?

Det anbefales ikke, at du selv installere en varmepumpe. Du bør få en autoriseret installatør til at råde og vejlede dig. Årsagen er, at du ellers ikke kan være sikker på, at du får en varmepumpe i den rigtige størrelse, og så kommer du til at fryse. En anden årsag er, at medmindre den bliver installeret korrekt, vil den ikke varme ordentligt og heller ikke holde så længe. 

Din installatør kan også hjælpe dig med at få ansøgt kommunen om tilladelse og få meldt ændringen til FBM.

Når du skal have en varmepumpe, er det vigtigt, at den bliver sat et sted, hvor den hverken generer dig eller dine naboer. En varmepumpe kan godt larme en del, så den skal ikke sættes lige under jeres soveværelse.

Der findes grundlæggende tre forskellige typer af varmepumper. De to første udnytter energien i jorden eller i luften og omdanner denne til varme. En varmepumpe der benytter jordens varme er den mest effektive, men også den dyreste. Det skyldes, at der skal graves rør ned i hele haven.

Den sidste type er langt den billigste og passer bedst til sommerhuse eller kolonihaver, hvor du ikke bor hele året.