Lad tandlægen forebygge huller og betændelse i dine tænder

10 January 2023
admin

Når du går til tandlæge, giver du dig selv en gave. Du kan nemlig med regelmæssige tandlægebesøg forebygge tandsygdomme, som kan give anledning til både tand- og lommersmerter hvis de får lov at udvikle sig.

Blandt de mest almindelige tandlidelser finder vi karies, som er huller i tænderne. Karies opstår som følge af syreskader på tandens emalje, og kan – hvis det ikke behandles i tide – forårsage alvorlig betændelse i tandens kerne.

Hvordan ved man at man har karies?

Karies viser sig normalt som små kridhvide pletter på tændernes overflade. Med tiden bliver disse pletter til større hulrum, der får en brunlig farve.

Der er flere faktorer, der øger risikoen for at udvikle caries, f.eks. dårlig mundhygiejne, hyppig indtagelse af sukkerholdige fødevarer og drikkevarer og manglende regelmæssige tandlægebesøg. Desuden kan visse medicinske tilstande som diabetes også føre til en højere risiko for karies, fordi de gør det sværere for kroppen at bekæmpe de bakterier, der forårsager karies.

tandlæge

Karies kan forårsage smerter og ubehag, når man spiser eller drikker kolde eller varme fødevarer og drikkevarer. Hvis det ikke behandles, kan karies føre til mere alvorlige infektioner, som kan kræve omfattende behandlinger som rodbehandling eller endog ekstraktion (udtrækning) af en tand. 

Gingivitis – betændelse i dit tandkød

En anden kendt tandsygdom er tandkødsbetændelse (gingivitis), som i sig selv kan virke harmløs, men som kan føre til den noget mere alvorlige tilstand parodontitis.

Parodontitis er en fremskreden form for tandkødssygdom, som indebærer infektion af et dybere lag af væv omkring tænderne, kaldet parodontalligamentet (PDL). Symptomerne kan omfatte hævet eller tilbagestrømende tandkød, løse tænder, blødning eller pus ved tandbørstning eller brug af tandtråd og dårlig ånde selv efter tandbørstning.

Det er vigtigt at søge behandling hos en tandlæge, så snart der opstår tegn på parodontitis, da det kan føre til yderligere komplikationer som f.eks. knogletab, som kræver professionel indgriben for at blive behandlet korrekt.