Bliv kranfører

28 June 2022
Marie Pedersen

editorial

Drømmer du om at arbejde med praktiske opgaver, og betjene store maskiner? Med en uddannelse som kranfører, kommer du til at kunne fore og betjene mobile kraner fra 8 tonsmeter og op til 30 tonsmeter. 

Det lærer du på uddannelsen til kranfører

På uddannelsen til kranfører tilegner du dig bl.a. kompetencer inden for korrekt opstilling af kraner, aflæsning af krandiagrammer, vurdering af byrde- og stabilitetsforhold, samt at kunne anvende og udvælge egnet og godkendt anhugningsudstyr.

Du lærer at foretage samløft og foretage af- og påmontering af ekstraudstyr, som f.eks. læssegrab. Du lærer desuden om forebyggende vedligeholdelse og grundlæggende om reparation af kranens forskellige elementer. Uddannelsen til kranfører tager 3,5-5 år. Du kan inden påbegyndt uddannelse tage krancertifikat. Læs mere her https://www.eucsyd.dk/amu-efteruddannelse/kursusoversigt/transport/

Krancertifikat

Karrieremuligheder som kranfører

Som færdiguddannet kranfører kan du arbejde mange forskellige steder. Du kan arbejde i kranfirmaer, få job hos vognmænd, på maskinstationer, på havne og på boreplatforme.

Får du arbejde på f.eks. en maskinstation eller på en havn, vil dine primære arbejdsopgaver være krankørsel i forbindelse med den pågældende virksomheds kranoperationer. Du vil ligeledes blive præsenteret for opgaver som daglig vedligehold af kraner og øvrigt materiel, smøreopgaver og øvrigt, forefaldende arbejde. 

Vigtigt at vide som kranfører

Noget af det vigtigste, du som kranfører skal vide noget om, er sikkerhed. Du kommer til at have med meget store og tunge maskiner at gøre, og det kan have store konsekvenser, hvis du som kranfører laver fejl. På uddannelsen til kranfører bliver du instrueret grundigt i, hvordan du bl.a. håndterer de forhindringer, der kan være i kranområdet. Det kunne eksempelvis være medarbejdere, der udfører andet arbejde i kranområdet, forhold der besværliggør nedfiring og placering og meget mere.

Det er op til dig som kranfører, at risikovurdere de forskellige faser i forbindelse med din opgave, men du vil ofte have kollegaer eller en anhugger tæt på, som du kan bruge til sparring og vurdering.