Find det rigtige brygudstyr

08 March 2020
Lotte Hindsberg

editorial

Samtidig med at der er kommet flere specialøl og microbryggerier på markedet, er interessen for også selv at prøve at brygge øl stærk stigende. Der skal ikke meget til, at for at komme igang med at starte med sin øl. Du skal bruge et brygudstyr og 4 enkle ingredienser, vand, gær, malt og humle. Senere når man behersker at brygge en enkel basis øl, kan man forsøge sig med andre ingredienser og krydderier.

Hvordan kan du lære at lave øl

Hvis du ønsker at lære at lave øl er der flere muligheder. Der findes mange gode bøger, som omhyggeligt gennemgår processen fra A-Z og samtidig fortæller om de forskellige øltyper der findes rundt omkring i verden. Der er stor forskel på hvordan en øl smager alt afhængig af, om det er en øl fra Danmark, Tyskland eller Belgien. Udover bøger findes der mange videoer, der også viser hvordan man brygger øl og sidst, men ikke mindst er det muligt at komme på ølkurser. Det tager en eftermiddag og aften og man får ofte den øl med hjem, som man har brygget, så husk transporten. Der findes kurser for både begyndere og øvede. 

Når man brygger øl er det vigtigt at have styr på ølbrygnings teknikken, men det er også vigtigt også at have et godt kendskab til hvordan de forskellige ingredienser virker og smager. Både sammen men også individuelt. Det er det der går det sjovt at brygge øl. At det kombinere teknik og håndværk.

Øllets historie i Danmark

Øllet har været kendt i over 5000 år og det var helt frem til middelalderen kvindernes ansvar at brygge gårdens øl. Det var ikke nogen lille opgave, da der ofte blev drukket 5 liter pr. person. Ølbrygning var ofte omgæret af mystik og stor respekt og blev sammenlignet med det, at kunne føde børn og dermed kunne give liv.