Hvornår har mit gulv brug for en gulvslibning?
Alle trægulve bliver slidt med tiden – det er der for så vidt intet odiøst i. Men er dit trægulv behandlet med sæbe eller med olie, er der stor sandsynlighed for at gulvet hurtigere vil begynder at udvise tegn på slitage end hvis det havde været lakeret eller bejdset.
Et olieret eller sæbe behandlet gulv er nemlig ikke i samme grad beskyttet imod dagligdagens slid som et gulv der er forseglet af et lag hård lak, maling eller fernis. Sæbe og olie lægger sig nemlig ikke oven på træværket, men trænger ned i dets øverste lag, hvor det mætter fibrene og derved danner en hinde i træværkets overflade.
Det er denne hinde som giver et olie eller sæbe behandlet gulv dets silkematte og levende overflade samt dets smuds og væske afvisende egenskaber. Disse egenskaber forsvinder når hinden slides bort. Derfor skal gulvet vedligeholdes ved hyppig vask med særlige sæber, som trænger ned i overfladen og styrker hinden. Forsømmes denne rutine, vil træværket hurtigt udtørres i overfladen. Og så er det, at gulvet kun kan blive flot igen med en grundig gulvslibning.
Hvad sker der ved en gulvslibning?
En gulvslibning er en forholdsvis skånsom procedure, ved hvilken det øverste lag af træværket slibes bort. Dette sker ved hjælp af sandpapir, monteret på en gulvslibe maskine, som er forsynet med en roterende slibe rondel.
Når maskinen føres hen over gulvet, vil sandpapiret slibe de øverste 1 – 2 millimeter af træværket bort. Dette rækker fint, når det blot handler om at fjerne skønhedspletter som sidder i overfladen – for eksempel pletter og skjolder, misfarvninger fra solfalming og mindre ridser og skrammer. Det anbefales at du overlader opgaven med gulvslibning og efterbehandling til et professionelt gulvfirma.
Du kan læse mere, og få et gratis og uforpligtende tilbud på en professionelt udført gulvslibning, på gulvafslibning-priser.dk