Hvor tit skal man udskifte ventiler?

04 September 2019
Anders Lundtang Hansen

editorial

Ovenstående spørgsmål, der er rubrikken til denne artikel, er lidt svært at svare entydigt på, da det kommer helt an på, hvilken type af ventil man har at gøre med.

Men de vigtigste faktorer er nok ting som:

– Slid
– Alder
– Funktion 

Og et par mere, men lad os i denne artikel fokusere på disse tre elementer, da det ofte er dem, der går igen, samt kan man sige, at nogle af de andre punkter, man kan komme på, også falder ind under disse i større eller mindre grad.

Hvis ventilen er virkelig bestadigt, måske endda rusten, så er det bestemt tid til at man skal udskifte den, specielt hvis den lækker med væske, damp eller andet, den skal holde inde med – specielt hvis det er gas.

Alle ventiler er dog ikke lige til at se på med det blotte øje, om der er noget galt med dem, hvorfor man nogle gange er nødt til at slukke for kredsløbet og fjerne ventilen for at se, om der er noget galt med den.

Dette fører os videre til alderen, for selvom ventilen måske ser god ud, så kan den via alderen have rustet sig fast indvendigt eller alligevel være beskadiget.

Selvom man siger, at man lavede tingene bedre i gamle dage, så skal man også være opdateret med de nyeste ventiler, der holder bedst på tingene.

Angående funktionen så drejer dette sig om, at hvis man for eksempel har at gøre med en sikkerhedsventil, så kan man ikke bare nøjes med at have den sat på, indtil den viser tegn på, at den kunne trænge til udskiftning.

Den slags ventiler skal man løbende kontrollere, så man ved, at de yder den bedste form for beskyttelse, som disse skal kunne.

Tvivler man det mindste, så er det bare med at kontrollere dem. Hellere en gang for meget end for lidt.