Tilladelse eller ej til opsætning af plakater?

20 May 2019
Anders Lundtang Hansen

editorial

Der kan være tale om forskellige former for tilladelser til opsætning af plakater, hvor man lettere groft sagt kan sige, at det er tale om to typer af dette:

A) De officielle i det offentlige rum, der bærer en direkte tilladelse i sig.

B) Den mere uformelle af slagsen, der hovedsageligt foregår i det private og ikke har samme repressalier ved at bryde.

Resten af artiklen vil vi dedikere til at beskrive forskellen mellem disse to typer, så du har styr på dette, når du har købt en enkelt eller mange billige plakater hos de kvalitetsbevidste Sohu-shop.dk til ophængning et givent sted.

Hvis du for eksempel skal bruge disse plakater til ophæng i det offentlige, hvilket kunne være i forbindelse med offentliggørelse af en koncert, offentlig fernisering, et event, kunstudstilling eller noget helt andet, så kan det – afhængigt af den eller de kommune(r) du vil hænge dem op i – være noget regler for, hvordan man gør det.

Det kan være, de skal hænges op i en periode før eventet, ikke for lang tid før, og så skal de hurtigst muligt pilles ned igen bagefter. Skal de op på lygtepæle, er der regler for dette, samt ofte også for hvor lavt de må hænge, og hvad de må hænge på.

Oftest skal man her indhente en offentlig tilladelse til at gøre dette, da der ellers er tale om en ulovlig ophængning, som afsender af plakaten vil blive stillet et bødeforlæg for at betale, hvis man ikke anmelder dette forud og følger reglerne.

Husk desuden, at du især ikke må hænge plakaterne på private bygninger, medmindre du har fået direkte tilladelse af beboerne til dette.

De mere uofficielle af arten er blandt andet, hvis du vil sætte plakater op derhjemme. Her skal du måske lige have lov af konen, din samboende eller andre, hvis plakaterne skal hænge i nogle fælles lokaler.