Rigtig behandling af gulv

15 February 2019
admin

editorial

Hvordan behandler jeg træ med olie?

Der er stor forskel på de forskellige olieprodukter, du kan behandle dit gulv med. Følg derfor anvisningen på produktet nøje for at opnå det bedst mulige resultat. Arkivfoto.

Behandling med olie

Til behandlingen bruges hærdende olie, der kan fås med og uden hvidpigmentering. Den hvidpigmenterede bruges på ludbehandlede og lyse træsorter, hvis du ønsker at forstærke det hvide look.

Oliebehandling giver en smuk silkemat overflade, der er temmelig modstandsdygtig over for smuds og slid. Oliebehandlingen giver ikke så stærk overflade som lak, men den gør det nemmere at friske op på de områder af gulvet, hvor det bliver slidt, fx ganglinjer og rundt om spisebordet.

 

SÅDAN BORTSKAFFER DU OLIEFORURENEDE KLUDE

Put kluden i en plastikpose.

Klem al luft ud af posen og luk den helt tæt.

Læg den i endnu en plastikpose, som du også lukker helt tæt. Posen kan smides ud med husholdningsaffaldet.

Olien skal arbejdes grundigt ned i træet med pensel eller rulle i et pænt lag. Hernæst skal den have lov at stå i ca. 30 minutter, inden den overskydende olie tørres væk.

Næste dag mellemslibes gulvet med slibefilt eller skuresvamp, evt. med maskine, og derefter skal det have endnu 2 tynde lag olie med 6-8 timers mellemrum, hvor overskydende olie igen tørres af.

Mindst 6 timer efter sidste lag olie poleres gulvet med skuresvamp eller med en rondelslibemaskine med polereskive.

Der kan være forskel på olietyper, så følg anvisningen på produktet nøje.

Gulvet skal fremover vaskes med sæbespånevand, eller plejesæbe til oliebehandlede gulve.

Vær forsigtig med klude og align., der har været i kontakt med olien. Olieforurenede klude kan selvantænde.

 

Hvordan behandler jeg gulvet med lak?

Behandling af trægulv med lak

Lak giver en slidstærk overflade i mat, halvblank eller blank, der er nem at holde ren. Men vedligeholdelse med nye lag lak senere hen skal ske, inden det gamle laklag slides igennem. Der er flere slags lak at vælge imellem, både vandbaserede og med opløsningsmidler.

De vandbaserede lakker er velegnede til gulve, der udsættes for almindeligt slid, og de har den fordel, at de gulner mindre end andre typer lak, samtidig med at de er ufarlige at påføre.

Lakker baseret på sprit eller cellulose giver en meget slidstærk overflade. Disse lakker er egnet til gulve med megen trafik og fx trappetrin. Det kræver god ventilation og sikkerhedsforanstaltninger som åndedrætsværn, når lakken påføres.

Endnu stærkere er tokomponent-isocyanatlak, der også anvendes til industrigulve. Denne type lak kræver omfattende beskyttelsesforanstaltninger, så læs sikkerhedsanvisningerne nøje inden brug.

Lak påføres gulvet med pensel eller rulle i et jævnt lag. Inden mellemslibning med slibepapir korn 120 og støvsugning og skal have lov at tørre nogle timer, afhængigt af typen af lak. Der påføres 2-3 lag lak. Følg brugsvejledningen nøje.

Ved senere genlakering af gulvet bruges helst samme type lak. Bruger du fx en spritbaseret lak oven på en vandbaseret lak, vil lakken koge op og krakelere.

Rengøring af olierede og lakerede trægulve foretages ved at støvsuge og tørre af med en hårdt opvredet klud. Vask foretages med sæbespånevand eller et egnet plejemiddel. Hverken sulfo- eller ammoniakbaserede rengøringsmidler egner sig til denne type gulve.

 

Eller bestil en professionel gulvsliber